Bezig met laden...

Start bedrijfsbezoeken voor inzicht in probleemstoffen in afvalwater | VersterkingVTH | Versterking VTH

home "»" Communities "»" VersterkingVTH "»" artikelen "»" Start bedrijfsbezoeken voor inzicht in probleemstoffen in afvalwater
VersterkingVTH

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer NU
Start bedrijfsbezoeken voor inzicht in probleemstoffen in afvalwater

Start bedrijfsbezoeken voor inzicht in probleemstoffen in afvalwater

 /5
0 (0stemmen)

In een nieuwe proef van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de drie omgevingsdiensten in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal wordt ingezet op intensieve informatievoorziening en controles op bedrijfslozingen van probleemstoffen op de riolering.

Deze proef is onderdeel van een meerjarenprogramma waarin de 28 gemeentes, drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, de omgevingsdiensten en HHNK samenwerken.

 

Hoe en wat

De uitvoerende milieutaken van de gemeenten en de provincie zijn ondergebracht bij de omgevingsdiensten. Deze taken betreffen de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving van onder meer de lozing van bedrijfsafvalwater op de riolering. Landelijk, maar ook in Europa is er steeds meer aandacht voor het effect van probleemstoffen in het milieu, zoals PFAS.

Problemen aanpakken bij de bron
Lozingen van bedrijven kunnen gevolgen hebben op het zuiveringsproces en op de kwaliteit van het gezuiverde afvalwater uit de rioolwaterzuivering. De proef richt zich vooral op bedrijven waar een verhoogde kans is op lozing van probleemstoffen die kunnen leiden tot verstoppingen of die bij de rioolwaterzuivering lastig te verwijderen zijn. Deze laatste stoffen vormen een risico voor waterkwaliteit en het behalen van de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water.

 

Gezamenlijke bronaanpak
De betrokken partijen gaan nauwer samenwerken om de grip op de lozingen van probleemstoffen te versterken en bedrijven aan te moedigen door gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag te ontmoedigen en waar nodig handhavend op te treden. Ook weten bedrijven niet altijd wat er komt kijken bij het zuiveren van het door hen geloosde afvalwater. Het geven van goede informatie zal naar verwachting helpen, naast uiteraard toezicht en handhaving.

 

Voorop lopen

Met deze gezamenlijke bronaanpak lopen de partijen voorop in Nederland. Er is door de overheid vanuit het ‘Interbestuurlijk Programma versterking VTH taken’ (vergunningverlening, toezicht en handhaving) een subsidie beschikbaar gesteld om de pilot uit te voeren.

 

Na de start van de proef in het voorjaar van dit jaar, gaat nu de uitvoeringsfase van start: in deze fase zullen negentig bedrijfsbezoeken plaatsvinden. In het voorjaar van volgend jaar zullen de uitkomsten van de pilot bekend zijn.

Deze uitkomsten worden meegenomen in een driejarig programma in 2024-2026 om de controles en informatievoorziening bij relevante bedrijven te intensiveren.

 

(bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)