Bezig met laden...

Verslag Heidag pijler 3 17 mei 2023 | VersterkingVTH | Versterking VTH

home "»" Communities "»" VersterkingVTH "»" artikelen "»" Verslag Heidag pijler 3 17 mei 2023
VersterkingVTH

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer NU
Verslag Heidag pijler 3 17 mei 2023

Verslag Heidag pijler 3 17 mei 2023

 /5
0 (0stemmen)

Op woensdag 17 mei 2023 kwam het pijlerteam van pijler 3 bij elkaar in het Groothandelsgebouw te Rotterdam. De groep bestond uit een afvaardiging van alle partners binnen het programma, die om de twee maanden fysiek bij elkaar komt.

 

De Heidag werd afgetrapt door de architecten van pijler 3, Otto Boer en Arjan Huizinga (foto). Otto en Arjan gaven een toelichting op het in kaart brengen van het informatielandschap VTH. Dit is een uitermate complex vraagstuk, waarbij op dit moment meer dan 400 organisaties binnen het VTH-stelsel op ruim 2000 verschillende manieren informatie met elkaar uitwisselen. Na een heldere presentatie over de knelpunten in de informatievoorziening werd het pijlerteam aangemoedigd om met elkaar in gesprek te gaan over het prioriteren van de huidige knelpunten en het identificeren van blinde vlekken binnen het informatielandschap. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen knelpunten en blinde vlekken die uitvoerende organisaties, bevoegde gezagen en landelijke partners ondervinden. Arjan en Otto maakten duidelijk dat pijler 3 nu nog geen doelarchitectuur van het VTH-stelsel oplevert,  maar eerst de huidige situatie in beeld brengt. Hoe ziet het stelsel eruit, waar ligt de afbakening en wat zou er – vanuit het perspectief van de informatievoorziening - beter kunnen. Vanuit daar worden   aanbevelingen voor vervolgstappen gedaan. Wanneer de problematiek van het landschap in beeld gebracht is kan met de stelselpartners het gesprek worden aangegaan over oplossingen, waarbij de noodzaak om het informatielandschap te veranderen ook duidelijk wordt. Het informatievraagstuk moet volgens de architecten dan ook als een transformatievraagstuk worden gezien. 

 

Na de lunch ging pijler 3 met pijler 2 van het IBP-VTH in gesprek. Emile Lindemulder (Politie) en Leontine Sitee (JenV) waren aanwezig om de doelen van pijler 2 toe te lichten, waarbij de focus lag op de informatievoorziening binnen bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhaving van milieuregels. Een van de kerntaken van pijler 2 is om het straf en bestuursrecht in kaart te brengen, waarbij de beschikbaarheid van informatie en de registratie daarvan erg belangrijk is. Er is afgesproken dat diverse leden van beide pijlers de komende periode met elkaar in gesprek gaan om te vraagarticulatie vanuit pijler 2 scherper in beeld te krijgen en te onderzoeken welke samenwerkingsvormen er tussen pijler 2 en 3 opgezet kunnen worden.

 

Pijlertrekker Gijs van Schouwenburg eindigde de Heidag met een korte terugblik op de gateway-review en de uitkomsten van de stuurgroep van 16 mei. De definitieve resultaten van de gateway-review over pijler 3 zullen op korte termijn bekend gemaakt worden. Op vrijdag 23 juni zal de stuurgroep IBP-VTH bij elkaar komen om de uitkomsten van de gateway-review en het informatielandschap te bespreken.

 

Al met al kijkt pijler 3 terug op een geslaagde Heidag, waarbij veel informatie is gedeeld en opgehaald om de informatievoorziening van het VTH-stelsel te verbeteren.  

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)